Elinkeinoelämä

Yrityssektorin kehitys

Talouden vaatimaton kehitys jatkui edelleen vuonna 2024. Keski-Suomen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto laski 1,5 % edellisvuoden heikoista lukemista. Talous ei kuitenkaan heikentynyt enää merkittävästi loppuvuonna, vaan pysytteli nollakasvun tuntumassa. Koko maassa yritysten liikevaihto laski 1,7 %. Inflaation hidastumisen, korkojen laskun ja kuluttajien ostovoiman paranemisen positiiviset vaikutukset talouteen osoittautuivat toivottua laimeammiksi.

Erityisesti talouden ahdinko on heijastunut asuinrakentamiseen ja suhdanneherkille vientialoille. Rakentamisen alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto laski 4,8 % Keski-Suomessa edellisvuodesta. Teollisuuteen kirjattiin 3,3 % laskua. Kaupan alalla liikevaihdon pitkä yhtäjaksoinen kasvu pysähtyi. Yksityisten palvelualojen liikevaihto on kehittynyt hyvin vaikeassa taloustilanteessa, työttömyyden uhan voimistuessa ja kuluttajaluottamuksen ollessa heikkoa. Vuonna 2024 alan liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa 2,9 %. Palvelualoihin heijastuvat toisaalta sekä kotitalouksien kulutushalukkuus ja ostovoima että myös esimerkiksi rakentamisen alan vaikeudet.

Keski-Suomen viennin kehitys on ollut vaimeaa viime vuodet. Vuonna 2024 Keski-Suomen teollisuusyritysten vientiliikevaihto laski 5,5 %. Koko maassa laskua kertyi 1,6 %. Metsäteollisuuden vientiliikevaihto laski 4,5 %. Myös teknologiateollisuudessa kysyntä oli heikkoa ja alan pitkään jatkunut viennin kasvu taittui 6,9 % laskuun. Teknologiateollisuuden sektoreiden ja yritysten välillä on kuitenkin merkittäviä eroja – esimerkiksi puolustusteollisuudessa uudet tilaukset ja investoinnit luovat kasvua.

Talouden hiipumisen myötä Keski-Suomen yritysten henkilöstömäärä kääntyi laskuun vuoden 2023 lopulla. Vuonna 2024 henkilöstömäärä laski Keski-Suomessa 1,2 % ja koko maassa 1,4 % edellisvuodesta. Työllisyystilanne on heikentynyt laaja-alaisesti ja yritysten henkilöstömäärä laski kaikilla päätoimialoilla. Talouden piristyessä työvoiman kysyntä alkaa kasvaa. Talouskasvu heijastuu työmarkkinoille kuitenkin viiveellä.

Vain Joutsan seudulla yritysten liikevaihto kasvoi vahvasti 11,6 % vuonna 2024. Muilla seuduilla yritysten liikevaihto laski edellisvuodesta. Saarijärven–Viitasaaren seudulla liikevaihto ylsi lähes edellisvuoden tasolle (-0,5 %). Jyväskylän seudulla liikevaihto laski 1,4 % ja Äänekosken seudulla 1,6 %. Hieman ripeämpää lasku oli Jämsän seudulla 3,1 % ja Keuruun seudulla 4,3 %. Yritysten henkilöstömäärä kasvoi Joutsassa, kun muille seuduille kirjattiin laskua. Lue lisää Keski-Suomen Aikajanasta 1/2025.

Yrityskanta

Keski-Suomen yrityskanta vuoden 2024 lopussa oli 20 259. Eniten yrityksiä on Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, Rakentamisen sekä Kaupan aloilla (kullakin toimialalla yli 2 200 yritystä). Vuodesta 2019 yrityskanta on kasvanut noin 2 800 yrityksellä.  Määrällisesti suurin kasvaja on ollut Ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan ala. Maakunnan yrityskannasta 68 % sijaitsee Jyväskylän seudulla.

Tutustu myös elinkeinoelämän ajankohtaiskatsaukseen Keski-Suomen aikajanaan, Keski-Suomen Pk-yritysbarometriin ja EK:n suhdannebarometriin.