Kaupan ala

Toimialan kehitys

Tukku- ja vähittäiskauppa on merkittävä työllistäjä ja alan työpaikat kattavat 10 % Keski-Suomen kaikista työpaikoista. Työpaikkoja on noin 10 300. Määrä on vähentynyt 5 % viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Kaupan alan työpaikkojen määrän odotetaan pysyvän ennallaan tai kasvavan hyvin maltillisesti seuraavien noin kymmenen vuoden aikana Keski-Suomessa. Robotiikka ja automaatio tehostavat ja muuttavat kaupan alan työtä, mutta muutosten ennakoidaan etenevän rauhallisesti ja työpaikkavaikutuksia arvioidaan maltillisiksi. Erityisesti erikoiskauppa on suhdanneherkkää, jolloin talouden käänteet ja kuluttajien ostovoiman kehitys heijastuvat kysyntään. Verkkokaupan kasvusta huolimatta kivijalkakaupan merkittävää vähenemistä ei ennakoida, mutta sen sijaan muutosta elämyskonseptien ja showroomien suuntaan. Kaupan alan keskittyminen isoille toimijoille jatkuu, mikä vie osaltaan markkinaa pieniltä erikoiskaupoilta. Keski-Suomen keskeisen sijainnin ja liikennevirtojen nähdään hyödyttävän mm. liikennekauppaa. Väestömäärän kehitys ja ostovoima määrittävät kaupan alan alueellista sijoittumista.

Työvoimaa kaupan alalle arvioidaan olevan riittävästi tulevina vuosina Keski-Suomessa. Toisaalta alalle ennakoidaan kohtaannon haasteita – työnhakijoiden osaaminen ja odotukset eivät kohtaa tarjolla olevien työpaikkojen ja niiden vaatimusten kanssa. Myös alueellisia kohtaanto-ongelmia ennakoidaan.

Tyylitelty metsohahmo viipottaa etukenossa.

Työvoiman tarve ja riittävyys Keski-Suomessa

Eläköityminen lisää työvoiman tarvetta.
Robotiikka, automatisaatio ja digitalisaatio tehostavat työtä, mikä vähentää työvoiman tarvetta maltillisesti.
Kulutustottumukset ja mm. ikärakenteeltaan muuttuva asiakaskunta heijastuvat kysyntään kaupan alalla ja myös työvoiman tarpeen kohdentumiseen.
Kansainvälisten työntekijöiden merkitys työvoimatarpeeseen vastaamiseksi tulee kasvamaan kaupan alalla.
Työvoiman saatavuus vaihtelee alueittain. Jyväskylä on opiskelijakaupunki ja kaupan alan työt kiinnostavat opiskelijoita väliaikaisena työn lähteenä.

Tulevaisuuden osaamistarpeita

Digitaitoja sekä robotiikan ja automaation osaamista tarvitaan yhä enemmän. Kaupan palvelu digitalisoituvat. Kuljetusrobotit, itsepalvelukassat jne. ovat jo arkipäivää. Tekoälyn hyödyntäminen voi tulevaisuudessa mullistaa asiakaskokemuksen.
Verkkokaupan hallinta ja some-markkinointi korostuvat kilpailussa asiakkaista.
Asiakaslähtöisyys, asiakaspalvelun osaaminen sekä sujuva ja miellyttävä asiakaskokemus ovat merkittäviä kilpailutekijöitä jatkossakin.
Myynti- ja markkinointiosaaminen säilyvät perusosaamisina, joita muokkaavat mm. digitalisaatio, ympäristötietoisuus ja muutokset asiakaskunnassa.
Kestävän kuluttamisen ja kiertotalouden osaamiset ovat tärkeitä, kun kauppa toimii lähellä kuluttajan arkea. Kauppa voi omalla osaamisellaan ja toiminnallaan valtavirtaistaa ja normalisoida kestävää kuluttamista.
Moniosaamisen tarve kaupan alalla vahvistuu.
Kansainvälisten työyhteisöjen johtamisen merkitys kasvaa.